Izbacila sam šećer, krumpir i rižu i preporodila se

Jasna Karavanić (53) u deset mjeseci je bez gladovanja izgubila 34 kilograma.

„Neću reći da sam bila na dijeti nego na LCHF-u koji je način prehrane. Doslovno sam se topila“, ispričala nam je Zagrepčanka.

Bila je na tzv. Zelenoj kuri. Ta prehranu bazira se uglavnom na čistim cjelovitim namirnicama: zelenom povrću, proteinima i masnoći. Proteini su iz mesa, ribe i jaja, a od masnoće se koriste prirodne masti kao što su svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje. Od povrća se jede uglavnom zeleno lisnato, ali je dozvoljeno i sve ostalo povrće. Dozvoljena je umjerena količina orašastih plodova i sjemenki, kao i kokosovo brašno za izradu kruha ili peciva, te kefir iz domaće radinosti. Ostali mliječni proizvodi, kao ni voće, nisu dozvoljeni.

Trećinu obroka joj čini meso, trećinu salata, a trećinu pečeno ili kuhano povrće. Sve bi uvijek dobro zamastila što ju je činilo sitom. Iako LCHF ima pregršt recepata za slastice i kruhove ona ih u prvoj fazi mršavljenja nije pekla.

Šalica temeljca obavezna svaki dan

Zdrava navika koje se drži posljednjih pet godina je ta da svaki dan popije barem šalicu temeljca, kojeg radi od kostiju koje kuha do 12 sati na laganoj vatri.

Na mršavljenje se odlučila krajem 2012. dok je imala vrtoglavih 110 kilograma. Imala je srčane aritmije zbog kojih je pila lijekove, kronični gastritis i migrene.

Kaže da ju je novi način prehrane preporodio i izliječio je. Čak su joj i glavobolje 90 posto manje. Nakon prve uspješne godine LCHF-a počela je stagnirati u kilaži iako je zadržala isti ritam obroka, no ljetos je odlučila da mora smršaviti još desetak kilograma.

„Reducirala sam još neke stvari, primjerice mliječne fermentirane proizvode koje nisam ni računala kao obrok. Trebao mi je taj klik da dođem do kraja“, kaže Jasna, koja od početnog konfekcijskog broja 54 sad ima 38.

„Sad mi i te lagano plivaju“, smije se.

Orašasti plodovi i kockica crne čokolade

Kaže da često ne večera, a ako osjeti potrebu pojede i šaku orašastih plodova koji joj utaže glad. Nekad pojede kocku crne čokolade, a nekad i cijeli red.

„Kad osjetim da tijelo traži pojedem i kanticu vrhnja da zadovoljim potrebu“, objašnjava Jasna.

Suprug joj se nakon pola godine pridružio u novom načinu prehrane iako on nije imao višak kilograma, a i djeca joj se hrane slično tako da ima veliku podršku obitelji.

Zanimljivo je da Jasna u pet godina nije nijednom ‘zgriješila’.

„Nisam pojela niti malo glutena, krumpira, riže niti šećera. Znate, ja sam cijeli život bila debela. Sve dijete su mi se činile glupe ili bih se izgladnjivala i vraćala kile. Nisam više željela biti živčana i gladna. Kad sam čula nutricionisticu Anitu Šupe, koja je na televiziji pričala o LCHF-u, to mi se prvi put činilo potpuno logično. Zato sam i krenula“, objašnjava zgodna 50-godišnjakinja kojoj nitko ne bi dao te godine.

 

Izvor: 100%